Min nya Lamino-fåtölj

Är det en möbel som jag länge önskat mig så är det en fåtölj av Yngve Ekström. När jag skriver länge, så menar jag ända sedan 1999 då jag fick upp ögonen för den. Det är en herrans massa år sedan. Sköna hem hade då en omröstning om århundradets svenska möbel. Den möbel som vann var Lamino, designad av Yngve Ekström. Den kom ut på marknaden redan 1956 men känns otroligt modern ännu idag.
dyutyud
Jag tror alla har sett den här fåtöljen, den är otroligt kopierad. Fast vem vill ha en kass kopia? Originalstolarna är inte dyra för att vara en sådan eftertraktad klassiker. De var billiga att tillverka vilket även avspeglades i priset. Produktionen finns ännu i dag och jag köpte min hos Svenssons. De säljer möbler från många designvarumärken, bland annat Swedese som tillverkar Lamino.

Att jag älskar den här stolen beror såklart på designen. Det är rena linjer samtidigt som den är ergonomisk och skön att sitta i. Jag gillar även fårskinnstyget som gör att det blir en gosig stol trots att den är tillverkad i trä. Sedan har den såklart ett härligt gung också. Den är så otroligt lättplacerad. Jag vet såklart var jag ska ställa min redan. Längtar att slå mig ner där med en bra bok efter en hektiskt arbetsdag med en stor latte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.